Anxietatea şi cercul ei vicios

grim-reaper-656083_640

Anxietatea este, din multe puncte de vedere, o reacţie sănătoasă la stimuli externi cum ar fi un examen, un spectacol, un interviu pentru că ne pune în mişcare pentru rezolvarea unei situaţii. Când însă se insinuează în viaţa de fiecare zi, trăind mereu într-un viitor nesigur, în care urmează să se întâmple tot felul de chestii, ea devine cronică, iar viaţa în sine devine foarte dificilă.

Anxietatea apare atunci când unei persoane, în lipsa unui motiv concret, începe să-i crească pulsul, să respire greu, să trăiască frică, să transpire, să nu mai gândească limpede să-şi piardă controlul. Până la atacul de panică este doar un pas mic. Atacul de panică se produce atunci când omul şi-a exersat din plin organismul să fie vigilent şi pregătit în aşteptarea unei întâmplări stresante, a lucrat conştiincios la trăirea metală repetată a îngrijorării sau s-a expus în mod repetat la aceleaşi condiţii de stres. El a creat astfel un tipar, pe care creierul lui îl urmează cu sfinţenie, prin mecanisme biochimice complexe ce pun în mişcare tot gânduri de acest fel. Anxietatea generează anxietate, astfel că omul se află într-o buclă de feedback din care nu mai vede ieşirea.

Ce este de făcut? Stoparea automatismelor de comportament şi reacţie prin intermediul controlului voluntar. Asta dacă înţelegeţi din timp ce vi se întâmplă. După ce trece mai mult timp de când staţi în această situaţie, va fi nevoie de ajutor specializat şi va fi un proces mai îndelungat. Aşa că priviţi atent la voi, la ce simţiţi, la cum reacţionaţi şi nu speraţi că lucrurile se rezolvă de la sine. Rareori hazardul rezolvă problemele în favoarea noastră.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s