De cine ne apărăm?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scara către lumina din interiorul nostru porneşte din întunericul ţinuturilor adânc ascunse ale fiinţei. Luminând adâncul acesta, avem posibilitatea eliberării de bagajele purtate prea greu şi prea mult în spinarea cocoşată de povară.

Ştiu că unora dintre noi ni se pare enervant când ni se spune că mare parte dintre reacţiile noastre din prezent se datorează trecutului îndepărtat. “Ce legătură are faptul că eu nu mă înţeleg cu soţul sau cu şeful meu cu anii copilăriei, cu felul în care am relaţionat cu părinţii?” Am auzit adeseori întrebarea aceasta pusă cu enervare şi năduf.

Oamenii funcţionează după tipare: tipare emoţionale, tipare comportamentale, tipare mentale, tipare relaţionale şi tot aşa. Aceste tipare, în majoritatea lor covârşitoare, se formează în copilărie, în relaţie cu persoanele care ne îngrijesc. Până la vârsta de 6 ani, creierul are deja 95% din greutatea pe care o va atinge la maturitate, având dezvoltate mişcarea voluntară, raţionamentul, percepţia, lobii frontali activi în dezvoltarea emoţiilor, ataşamentele, planificarea, memoria de lucru. Asta înseamnă că o mare parte din identitatea psihică a omului este deja formată până la această vârstă. De aceea aceşti primi ani sunt atât de importanţi.

În camera amintirilor noastre, creierul emoţional depozitează experienţele cu încărcătură emoţională pe care le-am parcurs de la naştere. Chiar dacă afirmăm cu tărie că am terminat-o cu trecutul, trecutul încă are treabă cu noi. Ori de câte ori creierul nostru emoţional se activează, ne trimite invariabil în trecut. Ştiu, ştiu, reacţiile noastre sunt legate de întâmplări din prezent. Numai că nu ne-am născut astăzi, ci suntem suma tuturor experienţelor prin care am trecut. Acestea ne amprentează în permanenţă.

Conştiinţa omului este divizată în Conştiinţă  de copil şi  Conştiinţă de adult. Între ele se află un munte greu de trecut, sistemul de apărare pe care îl cunoaştem sub forma mecanismelor de apărare.

Conştiinţa de adult funcţionează corect atunci când acţionăm ca oameni independenţi, luăm decizii, rezolvăm problemele cu care ne întâlnim.

Conştiinţa de copil ne pune în situaţia de a ne simţi vulnerabili, neputincioşi, dependenţi, blocaţi în stări neplăcute, pentru că exact aşa sunt copiii.

Mecanismele de apărare intră în funcţiune pentru protejarea psihicului copilului, ce nu poate procesa evenimentele care îl pun în situaţii neplăcute şi nu se poate confrunta cu această realitate. Oricât de utile au fost aceste sisteme de apărare în copilărie, la maturitate ele devin nocive şi se interpun maturizării noastre emoţionale.

Cum recunoaştem că ne aflăm în vârtejul unui mecanism de apărare?

  • Când simţim teamă, nelinişte, tensiune, frică în lipsa unui stimul extern care să ne pună în pericol. Frica ne va face să ocolim, evităm, fugim de evenimente, lucruri, oameni care ne dau această stare.
  • Când credem despre noi că nu suntem buni de nimic, că nu suntem în stare să facem lucruri, ca suntem răi sau plictisitori.
  • Când uităm de nevoile noastre pentru a satisface nevoile celorlalţi, sperând să obţinem recunoaşterea sau dragostea de care avem atâta nevoie.
  • Când avem impresia că noi suntem perfecţi iar ceilalţi sunt complet în neregulă, suntem furioşi, judecăm, suntem iritaţi.
  • Când uităm sau amânăm lucruri importante, evităm să ne asumăm responsabilităţi, tindem să ne petrecem viaţa în activităţi ce ne ţin departe de nevoile noastre.

Toate aceste stări ţin de Conştiinţa de copil şi ne menţin în trecut. Conştientizarea lor este primul pas pe care îl putem face pentru a face lumină şi ordine în interiorul nostru.

Referinţe:

Bosch, I. (2015). Terapia Integrării Trecutului. Demontarea mecanismelor defensive dobândite de-a lungul vieţii. Bucureşti: Curtea Veche.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s