Gândurile “ne gândesc” pe noi

3982826315_4011470ab1_o

  • Orice ar fi în mintea ta acum, aceasta este identitatea ta actuală şi îţi proiectează şi viitorul de mâine sau peste câţiva ani. Creierul este modelat de gândurile pe care le întreţinem şi nu face diferenţa între imaginaţie şi realitate. Ca atare, pentru funcţionarea creierului nostru, ceea ce este prezent fie şi numai în minte, este la fel de adevărat ca realitatea materială.
  • Psihoneuroimunologia a demonstrat legătura dintre minte şi corp, adică modul in care gândim ne influenţează direct atât corpul, cât şi viaţa în ansamblul ei. Cum se întâmplă asta? Ca răspuns al fiecărui gând, creierul produce în corp o anumită reacţie biochimică, iar ca rezultat al acesteia, corpul îcepe să se simtă exact cum gândeai. Oricărui gând îi corespunde astfel o senzaţie.
  • Când corpul trăieşte gândul în acest fel, în creier se declanşează un nou răspuns. Creierul observând că trupul se simte într-un anume fel, declanşează din nou reacţii biochimice care ne fac să gândim cum simţim.
  • Deci gândirea creează senzaţii, senzaţiile creează acelaşi tip de gânduri şi asta se întâmplă într-un ciclu continuu.
  • Cu cât hrănim mai mult un anume tip de gânduri, cu atât ne schimbă fizic mai mult.
  • Dacă repetăm suficient, gândurile conştiente devin modalitate inconştientă de gândire, se automatizează, exact ca în sarcinile de rutină, pe care la început le executam conştient, apoi, prin repetare, s-au automatizat: condusul autovehiculelor, legatul şireturilor, ritualul de dimineaţă.
  • Cînd dorim ieşirea din acest cerc vicios, creierul e obigat să funcţioneze în afara rutinei sale, în care e mare maestru şi să creeze circuite noi. Acest lucru necesită însă voinţă şi efort.
  • Numai atunci când ne folosim voinţa în mod conştient, putem ajunge la un nivel de calm şi control necesar eliberării din schemele repetitive, din reacţiile de natură chimică şi nervoasă care ne domină şi ne influenţează personalitatea. Dacă nu o facem, sa nu ne mire că suntem captivi ai aceloraşi gânduri, emoţii, reacţii şi comportamente.

 

Referinţe

Dispenza, J. (2012). Antrenează-ţi creierul! Strategii şi tehnici de transformare mentală. Bucureşti: Curtea Veche.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s