De ce obişnuinţa e confortabilă şi schimbarea e chinuitoare?

atlas-1164424_1280

Vocea obişnuinţei, la care plecăm urechea în fiecare zi, are puterea să ne facă să renunţăm la a schimba orice în viaţa noastră, de la a face lucruri noi, la a ne apuca de regim, a ne elibera de dependenţe, până la a renunţa la visuri şi chiar la măreţie. De ce se întâmplă asta?

Corpul şi creierul sunt construite pentru a funcţiona cu lucruri, gânduri şi acţiuni de rutină. Astfel consumul lor de energie este mai mic. Când vrem să schimbăm ceva obişnuit, corpul e ca trezit din somn şi începe să ceară creierului substanţele de care are nevoie pentru a se simţi din nou confortabil, adică cele cu care este obişnuit. Începe un torent de gânduri impulsive care cer acţiune imediată pentru restabilirea rutinei. De cele mai multe ori, cedăm zarvei din creier şi îndeplinim ce ne cere acesta: aprindem o nouă “ultimă ţigară”, ne hotărâm să începem regimul de mâine, nu chiar de azi, vom acţiona legat de visul nostru săptămâna viitoare, nu acum.

Şi când dorim să schimbăm o stare emoţională, lucrurile decurg exact la fel. “De azi nu mă mai las umilit de şeful meu” îţi spui plin de încredere. Mai spre prânz, îţi vin aşa, de nicăieri, nişte gînduri cum că: “De 10 ani face asta, iar dacă eu zic ceva sigur o să ne certăm şi stricăm atmosfera. În plus şi mama mă trata la fel. Nici nu o să pot face asta oricum, pentru că nu am puterea necesară.” Dacă dai înapoi şi te comporţi ca de obicei, vei reveni la starea cunoscută şi confortabilă a victimei umilite, ba chiar o vei întări cu fiecare repetare.

Pentru a face ce ţi-ai propus, e nevoie de voinţă şi autodisciplină. Conştientul încearcă  să-şi impună autoritatea asupra corpului şi depinde de tine pe care drum vrei să mergi: pe cel al obişnuinţei, unde nu se schimbă nimic niciodată, sau pe cel al schimbării şi dezvoltării? Conştientizarea faptului că schimbarea noastră nu începe cu ceilalţi, ci chiar cu noi, ne ajută să privim în oglinda trecutului şi în cea a viitorului cu o altă înţelegere şi cu alte aspiraţii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s