Locul simbolului în viaţa noastră

Că ne gândim la ele sau nu, simbolurile fac parte din viaţa noastră. De la vise la publicitatea pe care o vedem peste tot, de la lumina roşie a semaforului la culorile în care ne îmbrăcăm, simbolurile rulează pe tot parcursul vieţii noastre.

Simbolul este expresia cea mai bună pentru ceva necunoscut, este un obiect sau o imagine care reprezintă altceva decât sensul propriu şi concret al formei sale.

stone-of-the-sun-1424751-1280x960

Un simbol cuprinde o întreagă istorie în imagini, adică “O imagine face cât o mie de cuvinte”. Imaginile sunt mecanisme mentale ce formează baza tuturor simbolurilor, făcând posibilă înţelegerea lor şi punând în acord universalitatea lor cu componentele individuale. Ne permit să simţim viaţa universală şi să ne conectăm la viaţa noastră individuală. Imaginile au efect asupra emoţiilor noastre şi a modului în care percepem lumea, putând modela valorile noastre. Mintea raţională este angajată prin simboluri.

Memoria deţine  amintiri sub forma reprezentărilor simbolice, simbolurile fiind la dispoziţia minţii noastre şi nu invers.

Simbolismul este o limbă de circulaţie internaţională folosită de secole, iar simbolurile sunt modalităţi rapide de a comunica o idee, prin ele putem spune mai mult şi mai repede cu o singură imagine, fiind o formă concentrată de comunicare.

Unele simboluri sunt vechi de când lumea iar ele au fost recunoscute şi înţelese în orice loc şi orice timp, semnificaţia şi valoarea lor pentru fiinţele umane fiind constante. De exemplu soarele este un simbol universal al vieţii.

Una din modalităţile cele mai simple de identificare simbolică imediată este culoarea. Un copil îmbrăcat în roz este evident pentru toată lumea că este fetiţă, indiferent de limbă sau ţară. Coloarea roşie ne avertizează că este un pericol. Folosim culorile şi pentru a înfăţişa sentimente şi emoţii: verde de invidie, roşu de furie, negru de supărare.

De-a lungul secolelor, simbolurile, în formele lor infinite, au îmbogăţit viaţa oamenilor.

Gândurile au nevoie de timp pentru a se pune în ordine să transmită sau să înţeleagă ceva, mai ales în momente puternic emoţionale. Realizăm atunci că în astfel de situaţii cuvintele sunt stângace şi eşuează. Atunci simbolurile vorbesc de la sine, spun adevăruri pe care nu le putem articula, ne clarifică gândurile.

Vom vorbi în articole următoare despre cum să înţelegem şi cum să folosim simboluri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s